Flexible electronics in de gezondheidszorg

19-06-2018

De technologie van flexible electronics gaat als een speer. Er wordt volop ontwikkeld en links en rechts worden er nieuwe toepassingsmogelijkheden getest, waaronder toepassingen voor in de gezondheidszorg. In deze blog wordt kort toegelicht waarom flexible electronics goed toe te passen zijn binnen de gezondheidszorg en komen er drie voorbeelden aan bod.

Waarom flexible electronics in de gezondheidszorg?

Flexible electronics zijn perfect toe te passen binnen de gezondheidszorg. Waarom? Omdat de menselijke huid net als flexible electronics elastisch is. Elektronica kunnen namelijk op rekbare substraten worden geprint waardoor flexible electronics ontstaan. Dit materiaal blijft, vergeleken met niet-elastische materialen, beter op de huid zitten. Niet-elastische materialen bewegen namelijk niet mooi mee met de huid, wat vaak wel noodzakelijk is bij verschillende medische toepassingen.

Toepassingen in de gezondheidszorg

Wij hebben drie mooie toepassingen voor u op een rijtje gezet.

1.    Wearable-technologie: flexible electronics pleisters

De Fitbit smartwatch is een mooi voorbeeld van wearable-technologie van nu: een horloge die het mogelijk maakt uw gezondheid bij te houden en te controleren. Het horloge kan zaken als uw hartslag meten en uw stappen tellen. In de toekomst zal een smartwatch door flexible electronics vervangen kunnen worden. Flexible electronics kunnen de wearable-technologie van dit moment namelijk naar een nóg hoger niveau tillen. Zo hebben onderzoekers pleisters ontwikkeld die door middel van flexible electronics en zweet iemands gezondheid kunnen detecteren en bijhouden. Wellicht kunnen er in de toekomst ook medicijnen worden toegediend via deze pleister.  

2.    Toepassing in kleding

Flexible electronics zijn rekbaar en daardoor ook perfect geschikt voor textiel. Middels deze technologie kunnen verschillende sensoren in kleding worden geplaatst die ook uw activiteiten meten. By-wire.net en het HC demosystemen ontwikkelde hiernaast samen een lichtgevende babydeken dat lichttherapie kan verzorgen middels flexible electronics.

3.    Glucose-meterstrip voor diabetici

Voor mensen met diabetes is er zelfs een tatoeages ontworpen middels flexible electronics die ervoor kan zorgen dat vingerprikken niet meer nodig is om de bloedsuikerspiegel te testen. Een mooie doorbraak binnen de gezondheidszorg.

Gebruik maken van deze complete toptechniek in uw nieuwste innovaties?
Metafas is expert in het printen van flexible electronics. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of bel ons op 0495 695 578.

Metafas
Planker 12
5721 VG Asten

0493 695 578 
info@metafas.nl
www.metafas.nl

Leveringsvoorwaarden    -    Privacyverklaring    -     Copyright © 2018 Metafas    -    Realisatie: www.orange-design.nl